Wij zijn in 2021 én 2020 het beste advocatenkantoor van Nederland op het gebied van klanttevredenheid.

Wij zijn in 2021 én 2020 het beste advocatenkantoor van Nederland op het gebied van klanttevredenheid.

Voordelen verblijfsvergunning als kennismigrant

De salarisnorm om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning als kennismigrant is beduidend lager dan de vorm voor de Europese blauwe kaart.

Aanvragers van een Europese blauwe kaart moeten een bruto maandsalaris van minimaal € 6.245 (exclusief 8% vakantietoeslag) verdienen. Dat komt neer op een jaarsalaris van minimaal € 74.940 (exclusief 8% vakantietoeslag). Er is geen leeftijdsdifferentiatie voor aanvragers. Iedereen wordt geacht minimaal die salarisnorm te verdienen.

In het kader van de kennismigrantenregeling:

  • Moeten aanvragers van 30 jaar of ouder een bruto maandsalaris verdienen van minimaal € 5.331 (exclusief 8% vakantietoeslag). Dat is een bruto jaarsalaris van minimaal € 63.972 (exclusief 8% vakantietoeslag).
  • Voor werknemers jonger dan 30 jaar is de salarisgrens een bruto maandsalaris van minimaal € 3.909 (exclusief 8% vakantietoeslag). Dit is een bruto jaarsalaris van € 46.908 (exclusief 8% vakantietoeslag).
  • Voor aanvragers die in Nederland hebben gestudeerd of zijn afgestudeerd met een Master aan een universiteit in de top 200 van de wereld, is de drempel € 2.801 (exclusief 8% vakantietoeslag). Dat is een bruto jaarsalaris van € 33.612 (exclusief 8% vakantietoeslag).

 

Een diploma van een postsecundaire opleiding met een minimale duur van 3 jaar is geen vereiste voor de kennismigrantenvergunning. Alleen het drempelsalaris moet worden gehaald, mits het afgesproken salaris marktconform is op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Nadeel van kennismigrantenregeling is dat het bedrijf eerst 'erkend referent' moet worden voordat een aanvraag voor een visum en verblijfsvergunning als kennismigranten kan worden ingediend.

Over het algemeen verloopt de aanvraagprocedure voor de kennismigranten verblijfsvergunning snel. De beslissing duurt 2 weken. De beslissing op een aanvraag Europese blauwe kaart duurt ongeveer 10 weken en uiterlijk binnen 90 dagen nadat de aanvraag is ingediend. Let op: als de werkgever van de Europese blauwe kaart ook ‘erkend referent’ is, duurt de aanvraagprocedure ook slechts 2 weken.