Wij zijn in 2021 én 2020 het beste advocatenkantoor van Nederland op het gebied van klanttevredenheid.

Wij zijn in 2021 én 2020 het beste advocatenkantoor van Nederland op het gebied van klanttevredenheid.

Nieuwe Europese Blauwe Kaart: een aantal nieuwe regels al van toepassing

Zoals al eerder vermeld op deze website, moest de nieuwe Europese Blauwe kaart richtlijn (EU 2021/1883) al op 18 november 2023 zijn omgezet in de Nederlandse vreemdelingenwetgeving. Dat is nog steeds niet gebeurd. De omzetting in de Nederlandse wetgeving staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

De IND past in de praktijk nu wel al een aantal nieuwe regels uit de nieuwe Europese Blauwe kaart richtlijn toe. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen die de IND toepast bij de beoordeling van een Europese Blauwe kaart aanvraag:

  • ICT-managers en ICT-professionals kunnen nu ook in aanmerking komen voor een Europese blauwe kaart op basis van werkervaring. Wel moeten zij minimaal 3 jaar relevante werkervaring hebben in de afgelopen 7 jaar.
  • De minimale duur van de benodigde arbeidsovereenkomst is ingekort van 12 naar 6 maanden.
  • Houders van een Europese blauwe kaart in een ander EU-land mogen maximaal 90 dagen naar Nederland komen voor werkgerelateerde activiteiten (korte termijn mobiliteit).
  • Lange termijn mobiliteit is nu ook mogelijk na ten minste 12 maanden verblijf in een andere EU-lidstaat. Dit was eerst na 18 maanden.
  • Houders van een Europese blauwe kaart die van de lange termijn mobiliteit gebruik hebben gemaakt, kunnen eerder dan voorheen in aanmerking komen voor de status EU-langdurig ingezetene. Zij mogen hiervoor namelijk ook bepaalde andere vormen van verblijf meetellen.
  • Europese Blauwe kaarthouders krijgen een zoekperiode van maximaal 6 maanden als zij werkloos zijn geworden, of zelf het dienstverband hebben  beëindigd. Wel is vereist dat de Europese blauwe kaarthouder ten minste 2 jaar in het bezit is geweest van deze verblijfsvergunning. Anders is deze zoekperiode 3 maanden.

De IND heeft de aanvraagformulieren voor de Europese blauwe kaart ook al aangepast.